LunaLight Ajándék

Az ötlettől a megvalósításig

Műgyanták ékszerkészítéshez

2016. május 08. 13:48 - ESC design

Az interneten (főként a Pinteresten) rengeteg cikket lehet találni, hogyan és milyen anagokból lehet műgyanta (epoxi) ékszereket készíteni. Többségükkel viszont egy nagy probléma van: angolul vannak és az amerikai/egyéb külföldi piacokon kapható gyantával dolgoznak. Sokáig keresgéltem, honnan, milyen alapanyagot tudok beszerezni, és eddig három típust próbáltam ki.

1. Pentart Üveglakk (összesen 30 ml)

Az első alkalommal ezzel a típussal kísérleteztem. Előnye, hogy jól elkeverhető, szinte alig van szaga, és nagyjából másfél nap alatt teljesen kikeményedik. Arra viszont ügyelni kell, hogy hamar elkezd sűrűsödni, ezért érdemes mindent kézközelbe készíteni, és amit lehet, már a formába igazítani. Buborékok szinte alig képződnek, és azok is elég kicsik. Hátránya inkább a keverési aránya, bár én "szemre" mértem ki az adagokat, és így is tökéletesen működött. Kisebb üveglencsék/formák készítésére ajánlom kis mennyisége miatt.

 

2. Pentart "Galss Varnish" (összesen 80 ml)

Kicsit nagyobb kiszerelésű, kicsit lassabban szilárduló gyanta. Keverési aránya 1:1, ami lényegesen egyszerűbbé teszi a méricskélést. Az első pentart gyantával szemben ez már kicsit büdösebb, és nagyon nehéz buborékmentesen elkeverni. A keveréskor melléktermékként egy gázt termel (buborékok), ami miatt a buborékokat csak szén-dioxiddal (lehelgetés/gyufa gyújtás) lehet kipukkasztani. Pigmentpor hozzákeverésével a buborékok többsége eltűnik, de ha "tiszta" gyantát szeretnénk, biztosan maradnak buborékok a gyantában. (Ez lehet előny és hátrány is)

3. EC 252 UV stabil víztiszta epoxi öntőgyanta és W241 térhálósító (összesen: 1,4 kg)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://escdesign.blog.hu/api/trackback/id/tr728696126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása